Belgische vluchtelingen naar Nederland in de Eerste Wereldoorlog
U kunt op diverse manieren zoeken in de databank naar gegevens van vluchtelingen.
Naar Nederland gevluchte Antwerpenaren
Databank met gegevens van naar Nederland gevluchte Antwerpenaren met waar mogelijk een verhaal.
Belgen in Amersfoort
Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleven 19.000 Belgische vluchtelingen in en rond Amersfoort. Bekijk de sporen die zij hebben achtergelaten in gezinskaarten, foto’s en kranten.
Belgische vluchtelingen Amsterdam
In deze registers komen niet alleen Belgische vluchtelingen voor, maar ook buitenlandse officieren en Chinese stokers, die aan het einde van de Eerste Wereldoorlog gestrand waren in Amsterdam. Ga naar 4. Tijdelijk verblijf → 4.1 Verblijfsregisters → 265-271 Verblijfregisters no. 6-11 en no. 13. Registers van Belgische vluchtelingen die zich tijdelijk in Amsterdam hebben gevestigd 1914-1918.
Lijsten vluchtelingen Amsterdam
Lijsten van in Amsterdam verblijf houdende vluchtelingen 1914-1919, te vinden in ‘Archief 470: Archief van de Tijdelijke Afdeling en Centrale Commissie voor de Belgische Uitgewekenen’ van het Stadsarchief Amsterdam. Ga via de link naar: 2. Centrale Commissie voor de Belgische uitgewekenen → 8. Lijsten van in Amsterdam verblijf houdende vluchtelingen 1914-1919.
Zie ook de bronbewerking op de website Belgische vluchtelingen Amsterdam.
Belgische vluchtelingen Elburg
Zoeken in de databank naar gegevens van Belgische vluchtelingen in Elburg.
Serviërs begraven te Garderen in 1919
Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog waren in het militaire kamp Nieuw Milligen Servische krijgsgevangenen geïnterneerd. Een aantal van hen is bezweken aan de Spaanse Griep, die in 1919 Europa teisterde. Zij werden oorspronkelijk begraven in Garderen en in 1938 door de autoriteiten van het Joegoslavische koninkrijk verplaatst.
Belgische vluchtelingen Provincie Groningen
In de databank kunt u zoeken naar Belgische vluchtelingen in de provincie Groningen. Er zijn online geen scans beschikbaar, echter de gegevens via de databank vermelden de naam, leeftijd, plaats van herkomst en de verblijfplaats.
Vluchtelingen uit Antwerpen gehuisvest te Groningen-stad
Voorlopige Lijst der Vluchtelingen, verblijvende in de stad Groningen, uitgegeven door het Provinciaal Comité tot steun van Vluchtelingen te Groningen, september 1914.
Engels Kamp Groningen
Databank van het Stadsarchief Rotterdam met namen en foto’s van Britse soldaten, die geïnterneerd waren in het Engelse Kamp in Groningen.
Militairen Kamp Harderwijk
Pdf-bestand met een lijst en gegevens van militairen in kamp Harderwijk.
Engels Kamp Leeuwarden
Het Engelse Kamp werd gebouwd in 1918 voor krijgsgevangenen van de Commonwealth. Het waren voornamelijk soldaten uit Engeland, Australië en Canada, die allemaal al minstens twee jaar in Duitse krijgsgevangenschap hadden gezeten voordat ze in Leeuwarden aankwamen.
Op de website vindt u onder meer een aantal verhalen onder Bijzondere personen en onder Prisoners of War–Name Lists lijsten met gegevens van de krijgsgevangenen.
Vluchtoord Nunspeet
Onder andere het register (1-6) met vermelding van de namen van vluchtelingen, verblijfhoudende in de barakken ‘Leopold’ en ‘Consciense’ van het Vluchtoord Nunspeet en het alfabetisch register (1-7).
Belgische vluchtelingen Tilburg
Via de databank kunt u onder andere op naam zoeken naar vluchtingen in Tilburg. Tevens vindt u er de scan van de bijbehorende registerkaart.
Vluchtoord Uden
Uden was één van de Nederlandse plaatsen, waar Belgische vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog in een zogeheten ‘vluchtoord’ werden gehuisvest. Via de website vindt u een pdf-bestand Bevolkingsregister Vluchtoord Uden met geboortegegevens en laatste woonplaats van de Belgische bewoners voor aankomst).
Tevens kunt u zoeken in de databank van het BHIC, waarbij de bijbehorende scan van de registratiekaart wordt vertoond.
Vluchtelingenregisters Provincie Utrecht
Scans van de vluchtelingenregisters: Opgave van vluchtelingen welke verblijf houden of gehouden hebben in de provincie Utrecht met uitgebreide gegevens van Belgische vluchtelingen. Gemeenten: Amerongen, Amersfoort, Baarn, De Bilt, Breukelen, Doorn, Driebergen-Rijzenburg, Eemnes, Hoogland, Houten, IJsselstein, Jutphaas, Leersum, Leusden, Loosdrecht, Maarn, Maarssen, Maartensdijk, Montfoort, Oudenrijn, Renswoude, Rhenen, Ruwiel, Soest, Utrecht, Veenendaal, Vleuten, Wijk bij Duurstede, Woudenberg en Zeist.
Friezen in Vianen 1914-1918
Bij de mobilisatie in augustus 1914 wordt de Landweer vooral ingezet om de forten en stellingen van de Hollandsche waterlinie en de Stelling van Amsterdam te bemannen. Kort na de mobilisatie krijgt de 2de Compagnie van het 2de Bataljon Vianen, onderdeel van de Hollandsche waterlinie, als standplaats. Dat bataljon bestaat voornamelijk uit Friezen. Onder Personen vindt u enkele verhalen met foto’s van deze Friezen. Kijkt u ook eens onder Verdronken Militairen.
Belgische vluchtelingen Provincie Zeeland 1914-1918
In de databank kunt u zoeken naar personen uit België, die vanaf september 1914 vanwege de oorlogsomstandigheden op de vlucht gingen en kortere of langere tijd in Zeeland werden opgevangen. Tevens vindt u er de bijbehorende scan uit het verblijfsregister.
Zie ook: Gids Belgische vluchtelingen in Zeeland 1914-1918.
Servische krijgsgevangenen
Onder de krijgsgevangenen, die in Nederland waren opgenomen, zaten 4316 Serviërs. Deze Serviërs hadden samen met de geallieerden gevochten en zouden nu via Nederland terugkeren naar hun vaderland. Tussen 11 januari en 7 februari 1919 overleden 86 Servische soldaten in Nederland aan de Spaanse griep; 5 Serviërs stierven vóór deze datum. Deze Servische soldaten werden in de volgende plaatsen begraven: Garderen, Nijmegen, Lonneker, Dordrecht, Hengelo, Rotterdam, Borger, Amersfoort en Nieuw-Beerta.
Op 18 mei 1938 werden de opgegraven Serviërs vanaf de begraafplaats Rustoord te Nijmegen via Duitsland overgebracht naar het mausoleum in Jindřichovice, waar 88 van de 91 in Nederland overleden Servische soldaten hun laatste rustplaats vonden. Via de link naar het mausoleum vindt u onderaan de pagina de lijst met namen. Door op een naam te klikken wordt u doorverwezen naar een pagina met gegevens en scans van de overlijdensakten en het Servisch opgravingsrapport. Via een pdf-bestand vindt u de Servische opgravingslijst.