WO I Frankrijk

Grand Mémorial
Project van samenwerkende Franse Archiefinstellingen. U kunt via de databank zoeken op naam. U wordt doorverwezen naar de betreffende scan van het militaire personeelsregister. Handig zijn de aangegeven spellingswijzen en de verfijningsvensters aan de linkerkant.
 
Mémoire des Hommes
Via deze website van het Franse Ministerie van Defensie vindt u diverse zoekmogelijkheden (met doorverwijzing naar de betreffende scan), waaronder de databank Mort pour la France (Gevallen voor Frankrijk; hierin vindt u ook personen zonder deze ‘titel’. De titiel ‘Gevallen voor Frankrijk’ worden onder bepaalde voorwaarden verleend op grond van de artikelen L488 tot en met L492bis van het Wetboek van Militaire Pensioenen voor Invaliditeit en Oorlogsslachtoffers.), de databank voor gefusilleerde militairen en burgers en het (incomplete) gegevensbestand van de vliegtuigbemanning of het grondpersoneel van de Militaire Luchtvaart.
 
FranceGenWeb: Recoupements par régiments et par lieux 1914-1918
Via de databank kunt u zoeken naar gegevens van gesneuvelde Franse militairen. Als aanvulling op de pagina kunt u WikiGenWeb gebruiken.
 
1 JOUR-1 POILU: Vermiste soldaten
Het project ‘1Dag-1Soldaat’, een Franse variant van ‘Vele Handen’, is voortgekomen uit het project ‘Morts pour la France’ in opdracht van het Franse Ministerie van Defensie en heeft als doel het identificeren en indexeren van vermiste soldaten van de Eerste Wereldoorlog. De lijsten met namen der vermisten werden tussen 1915 en 1917 gepubliceerd in kranten en zijn te vinden via de Bibliothèque Nationale de France. In de databanken kunt u zoeken op naam of per departement.
 
Service historique de la Défense
Via de website kunt u links vinden naar pdf-bestanden met informatie of getranscribeerde persoonsgegevens, waaronder Franse en buitenlandse krijgsgevangenen 1792-1893.
 
Morts pour la France-Guerre 1914-1918
Zoeken op naam in de databank ‘Morts pour la France’ (sterfgevallen van 1914 tot 1926) van de ‘Société généalogique du Lyonnais et du Beaujolais’ (SGLB) met een link naar de scan van de overlijdensakte.
 
Gefusilleerden 1914-1918
Namenlijst naar beschrijvingen van militairen, die door uitspraak van de militaire rechtsmacht zijn gefusilleerd in de periode 1914-1918.
 
Begraafplaats Guillemont
Zoeken op naam in de databank van de oorlogsgraven.
 
Les Tableaux d’Honneur de L’Illustration
Les Tableaux d’Honneur de la Première Guerre Mondiale, een verzameling portretten en beschrijvingen gepubliceerd in de krant L’Illustration (1915-1919), is een uniek eerbetoon aan hen die voor Frankrijk vochten en benoemd of gedecoreerd werden in de Eerste Wereldoorlog.
Ga via de link naar de startpagina. U kunt op naam zoeken door de gezochte naam in te geven in het schermpje onder ‘Bibliothèque’. De eventuele treffers vindt u aan de rechterkant. Zodra u met uw muis op een treffer gaat staan, verschijnt de volledige naam. Door te klikken wordt u doorverwezen naar de juiste pagina, waar de naam geaccentueerd te zien is.
Zie ook het overzicht van namen met enkele beschrijvingen. (N.B. dit is niet de namenlijst van de personen in de verzameling van Les Tableaux d’Honneur de L’Illustration.)
 
Journaux de tranchées
Legerkrantjes geschreven door en voor de diverse Franse legeronderdelen.